Det er sjelden at kjærligheten oppstår spontant. Vi må som regel skape den. Alan Loy McGinns (fra boka «Kjærlighetsfaktoren»)

 
 

Kjærligheten kommer og går – en inngrodd tanke. Faktum er at kjærligheten ikke bestemmer om den dukker opp eller sovner inn . Det er oss som bestemmer om vi åpner oss for den – noen ganger på et sekund, andre ganger over tid – eller om vi ikke ser den lenger.

Når vi blir forelsket, tror vi at Amor «skyter sin pil» på oss. Alt skjer tilsynelatende uten vårt bidrag. Men i realiteten er vi engasjert og det i høyeste grad. Vi har magen full av fargerike sommerfugler – det er det nye som fenger, det spesielle, det som er litt annerledes. Vi elsker, forguder, aksepterer og bortforklarer alt hos den andre. Vi gjør en enorm innsats.

Etter 6-24 måneder har det nye blitt til det gamle, har veket for selvfølgeligheten og rutinen. Sommerfuglene har sovnet og kjærligheten lyser ikke lenger på samme måte. Gjør vi ikke noe med det, vil kjærligheten ikke synes så godt etter enda en stund, og vi begynner å tro at den er borte.

Forsvunnet er den sjelden, kjærligheten eksisterer fortsatt, men den trenger å bli vist og sett – på nytt.

Hvordan dette skjer, er forskjellig for hvert par. Det som må til er å snakke sammen om deres kjærlighetsforståelse og finne strategier for hvordan deres individuelle kjærlighet og deres parforhold kan styrkes og friskes opp.

For filosofen Sören Kierkegaard var kjærlighet ikke en følelse, men et valg.

Med veiledning trenges det normalt ikke mange timer for å få frisk pust i forholdet. Se under mirimodis-tilbud i menyen for oversikt over tilbud for par.


Kjærlighet er som en blomst, du må la den vokse. – John Lennon